Här får du svar på vanliga frågor om PMS och vad det innebär.
PMS betyder premenstruellt syndrom.
PMS är vanligt bland de kvinnor som är över 30 år, men vissa får PMS-besvär redan i tonåren. För många blir besvären starkare när de har fött barn.
PMS innebär att du kan få humörsvängningar och andra besvär dagarna före, under och efter du ska få din mens.
Det är okänt varför man får PMS, men forskarna tror att en sak som påverkar att man får PMS-besvär är ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ned. När du har haft ägglossning ökar progesteron i kroppen, hormonet minskar igen om du inte blivit gravid efter du har haft din ägglossning. Därför tror forskarna att de som lider av PMS kan vara känsliga för de ämnen som bildas när progesteronet bryts ned.
Vilka PMS-symptom man har varierar från person till person och månad till månad.
För att upptäcka om man har PMS är det viktigt att veta om de symptom som finns. För att lättare kunna upptäcka om man har någon eller några av de symptom som är vanliga för PMS. Det kan det vara bra att kontakta sin vårdcentral för att få hjälp med hur man ska gå till väga och för att få råd.
PMS brukar börja en vecka innan mensen och försvinna när mensen kommer. Men symptomen kan finnas kvar de första dagarna under mensen. Vissa kan ha besvär med sin PMS under ägglossningen fram till att mensen börjar.
Det finns en del saker som du själv kan göra för att lindra din PMS:
Lider man av en svår PMS är det viktigt att man kontaktar sin vårdcentral så man kan få hjälp.
PMS-besvären slutar när man kommer in i klimakteriet, när mensen försvinner.